Başarısızlık Yazılımı Nasıl Çalışır ?

Başarılı olabilmek için neleri başarmanız gerekiyor ? Neden insanların %70 – %80 i başarısız?

Yapılan araştırmalara göre hayallerini başarabilen insan sayısı %20 – %30 arasındadır. Google tarafından yayınlanan rapora göre 80 Milyonluk Türkiye’de “başarı” kelimesini arayan kişi sayısı 18 bindir ve bu kelimenin yarısından fazlası “başarı duası” dır. Kişisel gelişim ile ilgili 22 Bin arama yapılırken Aleyna Tilki ismini arayan kişi sayısı 823 bin dir.

Yapılan araştırmalara göre toplumların büyük kısmı başarıya odaklanmamaktadır. İnsan beyninden günde ortalama 70 bin düşünce geçtiği bilinmektedir. Bu düşüncelerin sadece %2 si başarı ile ilgilidir.

İnsanların hepsi doğuştan başarı amaçlıdır. Bebekken etrafını izleyen insan taklit ede ede önce emeklemeyi, sonra yürümeyi sonra koşmayı öğrenir. İnsanları dinleyerek konuşmayı öğrenir. Doğası gereği başarma odaklı olan insan belli bir yaşa geldiğinde asidi kaçmış kola gibi durağanlaşır.

Yapılan bilimsel bir çalışmada ; Aç bir köpek balığının karşısına bir balık konur, köpek balığı küçük balığı yemek için defalarca girişimde bunulur ama ikisinin arasına cam konduğu için köpek balığı her defasında cama çarpar. Bir kaç denemeden sonra balığı yiyemeyeceğine ikna olan Köpekbalığı balığı hayal etmekten vazgeçer. Bir süre sonra aradaki camı kaldıran bilim insanları Köpekbalığının arada cam olmasa bile balığı yeme girişiminde bulunmadığını tespit eder.

Öğrenilmiş başarısızlık olarak bilinen bu olgu insanları belli bir yaştan sonra etkisi altına alır. Gerçek hayatta da durum aynıdır. Köpek balığının bir torunu olsa ve yanına gelip “dede şu balığı yakala da yiyelim” dese Köpek balığı o balığın yenemez olduğunu iddia edecektir. Bu hikayede başarma ihtimali olan torununun başarısız olmasına sebep olan düşünce insanlar için de aynıdır. Defalarca deneyip denemekten vazgeçen bir çok olgun insan kendisinden yardım isteyen gencin başarıyla sonuçlanabilecek girişimlerini olumsuz geribildirimlerde bulunarak körlemiştir. Bu duruma öğretilmiş çaresizlik denmektedir.

Sürdürülebilir Başarısızlığı Nasıl Elde Ediyoruz

İnsan bazen başarısız olabilir, bazı insanlar bazen değil sürekli başarısızdırlar. Peki bunu nasıl başarırlar ? Sürekli başarısız olma konusundaki istikrar nasıl sağlanır ?

Başarıya olan inancınızı etkileyen en önemli faktör başarısız olduğunuz noktalara saplanmaktır. Başarısız olduğunuz noktaların hesabını kendine verebilen, bunu kabullenebilen, başarısızlıklardan dersler çıkarıp aynı hataları yapmayacak yöntemleri geliştirip azminden vazgeçmeyen kişilerin sürekli başarısız kalması söz konusu değildir.

İki tür insan vardır. “Saydıcılar” “Rağmenciler”

Saydıcılar başarısızlıklarını çevrelerine dayandırır. Zengin bir ailenin evladı olsaydım, benim de dayım olsaydı, bizim de imkanlarımız olsaydı ifadeleri en sık kullandıkları cümlelerdir. Rağmenciler başarısızlıklarını kendi denemelerindeki azmin eksikliğinde ararlar ve genelde; Buna rağmen devam etmem gerekir. Babam öyle dese bile devam etmem gerekir, öğretmenimin olumsuz yorumuna rağmen devam etmem gerekir ifadelerini kullanırlar.

Başarmak üzere kendilerine bir direngi noktası seçen insanların o noktaya geldiğinde daha ilerde başka bir nokta belirlediği yapılan araştırmalarla sabittir. İnsanın her şeyi tek seferde başarabilmesi imkansızdır. Küçük adımlarla ama sürekli ileri doğru hareket eden insanlar başarının ödüllerini alacaktır. Bedelleri ve ödülleri olan başarı kısa vadede ödül verirse uzun vadede bedel ödetir.

Başarılı olmanın en önemli sırlarından biri “işini iyi yap” mottosudur. İşini iyi yapmak aldığın paranın karşılığı değil karakterin yansımasıdır.

1 geri izleme / bildirim

  1. Başarı(sızlık) Yazılımı Nasıl Çalışıyor? - Yenilikçi Genç Yetenekler

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*