İş Görüşmesinde Nelere Dikkat Edilmelidir ?

People waiting for job interview

İş aradınız veya iş sizi arayıp buldu. Artık sıra karşılıklı görüşme ve karar verme aşamasına geldi. Müracaat etme ön görüşme derken mülakat günü geldi çattı. Önceden deneyimli olanlar için pek heyecan verici olmayabilir fakat askerden gelen, okulu yeni biten, ev hanımı olup çalışmaya karar verenler için heyecan verici bir süreçtir. Hangi durumda olursa olsun iş görüşmeleri önemlidir. Çünkü görüşmenin sonunda yaşam şekliniz ve yaşam kaliteniz olumdu veya olumsuz yönde etkilenir.

Bu yazıda iş görüşmelerinin olumlu sonuçlanması için dikkat edilmesi gerekenler konusunda deneyim ve yorumlarımdan bahsedeceğim;

Gerçekten Çalışmak İstiyor musun ?

Gerçekten çalışmak istiyor musunuz ? Kararsız, olsa da olur olmasa da olur duygusu kaybettirir. Görüşmede “alırsanız olur almazsanız da fark etmez” gibi bir ifade kullanırsanız “ben burada çalışmak istiyorum” diyen kişi iş sahibi olur siz beklersiniz. İş veren kendisiyle çalışmak konusunda tutku sahibi adayları sever.

Doğru Pozisyona Başvurmak

Sırf işsiz kalmamak için hayatında hiç yapmadığı, yapmamakla birlikte en ufak bilgiye sahip olmadığı pozisyona başvuran adayların görüşme süreleri gerçekten kısa sürer. İş veren geçmiş deneyimleri ve sorular sorulduğunda deneyimlerden yola çıkan akılcı cevapları sever. Eğer “hızlı öğrenirim” derseniz. “Ben daha önce yaptım” diyen aday iş sahibi olur siz beklersiniz.

Önce Parayı Konuşmak

İşin türüne göre değişen bir durum olmakla birlikte bir çok görüşmede maddi konular hoş karşılanmaz. İş görüşmesinden sonra, kabul edilirseniz teklifi reddetme hakkına sahipsiniz. İş görüşmede “kaç para vereceksiniz” diye sorarsanız. Sadece iş konuşanlar iş sahibi olur siz beklersiniz.

Son İş Yerinden Çıkış Sebepleri

Görüşme esnasında İK uzmanı veya işveren size son çalıştığınız yerden neden çıktığınızı sorabilir. Bu soruya “patronla tartıştım” cevabını verenlerin bir çoğu sizi geri arayacağız dendiği halde aranmamıştır. İflas, ücretin ödenmemesi, küçülmeye gitme gibi durumlar söylenebilir fakat son çalışma deneyiminin nasıl sonlandığı hakkında bilgi vermek zorunda değilsiniz. İş veren çok merak ederse başvuru formunda referans olarak belirttiğiniz kişileri arayıp hakkınızda bilgi sahibi olabilir. İşverenler çıkarılan, tartışmalı ayrılan, muhakeme süreci devam eden, siyasi olaylara bulaşan adayları pek sevmez.

Sendikalar STK’lar Siyasi Partiler

İş görüşmesinde siyasi faaliyetler, STK lar ve çalışma grupları risktir. Mümkünse görüşmeden önce siyasi parti üyeliğiniz varsa kaldırın, STK’lar için global olması önemlidir. Başvurduğunuz iş yeri, üyesi olduğunuz STK ile barışık olmayabilir, içinde bulunduğunuz siyasi oluşum şirketinizin siyasi eğilimi ile uyuşmayabilir. Görüşme sırasında siyasi ifadeler kullanmamaya, STK üyeliğiniz varsa bahsetmemeye özen göstermelisiniz. Daha önceki çalışma döneminde sendikal faaliyette bulunmuş olabilirsiniz, başvurduğunuz iş yeri sendika kabul etmeyebilir veya çalıştıkları sendika, daha önce sizin üye olduğunuz sendika ile ters olabilir. Bu sebeple sendika, siyasi parti, STK ve çalışma grupları konusunun açılmamasına açılırsa da cevap vermemeye dikkat edin. Aklınızdan çıkarmayın “hükumet rekabetten hoşlanmaz”

Eş Dost Akraba

Başvurduğunuz iş yerinde, başvuru pozisyonunda veya aynı departmanda bulunan akraba bilgisi iş görüşmesinde söylenmelidir. İş görüşmesinde akrabalık bağının belirtilmemesi etik karşılanmayacaktır. İK uzmanı akrabalığı soy adınızdan tespit ederse ne ala fakat edememişse siz belirtmelisiniz. Samimi tavrınız farklı pozisyonda veya departmanda işe alınmanızı sağlayabilir.

Ne Zaman Başlarsın ?

Mülakatta karşılaşılacak sorulardan biri de ne zaman başlarsın ? İşe başlangıç tarihini uzun tutarsanız vazgeçilme ihtimalini ortaya çıkarmış olursunuz. Bu soruya verilecek en iyi cevap “ne zaman müsait ise o zaman başlayabilirim” olacaktır.

Kılık Kıyafet

Bir çok makalede en başta tutulan bu konuyu bilerek en sonda tuttum çünkü özel şirketlerde kılık kıyafet devlet dairelerindeki kadar önemli değildir. Dikkat etmeniz gereken tek şey temiz olmaktır. Sakalınız varsa düzenlemeni saçlarınız uzunsa taramanız yeterli olacaktır. Parlak dişler, bakımlı bir cilt, temiz elbiselerle işverenin yeni temsilcisi olmak için uygun aday olduğunuzu göstermelisiniz.

Ses Tonu ve Üslup

İş görüşmelerinde İK uzmanları, komisyon veya patronun dikkat edeceği noktalardan biri de ses tonu ile üsluptur. Gayrisamimi, yüksek veya kısık sesle, anlaşılması zor ifadeler ve birbirinden kopuk hikayelerin anlatıldığı görüşmeler çoğunlukla olumsuz geçer. Canlı ses tonu, anlaşılır ve kısa ifadeler, kurum kültürüne yakışır bir üslup görüşmenin olumlu geçmesi için olmazsa olmazlardandır.

Özgüven

Elbette “ben buraya müdür olmaya geldim” gibi iddialı bir çıkış yapmamalısınız fakat özgüveninizin yerinde olduğunu göstermelisiniz. Bir çok görüşmede “burada işe başlasan gelecekte kendini nasıl bir pozisyonda görürsün, bugünden yorumun ne olurdu” gibi sorular yöneltilir. Bu tür sorulara verilecek en iyi cevap “çalışma süresine göre elde edilebilecek en iyi pozisyona sahip olurum” olur. Yuvarlak ifadelerle her şeyi başarabilecek inancı yansıtmak işverenin size olan güvenini arttıracaktır.

Bildikleriniz ve bilmedikleriniz

İş görüşmelerinde geçmiş deneyimleriniz İK nın dikkatini çeker. Geçmiş deneyimler, kişisel gelişim faaliyetleriniz ve iş verenin işine yarayacak ama bildiğiniz her şeyi anlatın. Gerçek anlamda bilmediğiniz, kulaktan dolma bilgiler hakkında ise pek yorum yapmayın, illa üzerinde duruluyorsa konu hakkındaki bilgi düzeyinizi mütevazi bir şekilde belirtin. Göbekten sallamak İK uzmanlarının genelde kolay yakaladığı bir konudur.

İşveren Hakkında Bilgi Sahibi Olun

Gireceğiniz iş yeri hakkında önceden detaylı bir araştırma yapın, hangi alanlarda faaliyet gösterildiği, kaç lokasyon olduğu, ortalama kaç kişi çalıştığı ve o alandaki rakiplerine nazaran nasıl göründüğü hakkında bilginiz olsun. Mülakat sırasında işletmeyi tanıdığınızı ve araştırdığınızı belli eden kısa bir cümle kurmak İK uzmanlarının hoşuna gidecektir.

Soru Sormak

İş görüşmelerinde tüm soruları İK uzmanlarının size sormasına izin vermeyin. Arada siz de soru sorun, İK uzmanı sorunuzu yanıtlarken gözlerinin içine bakın ve kafa hareketleriyle kendisini pürdikkat dinlediğinizi ona belli edin. Bu diyalog gerçekleşirken yapıcı yaklaşımlar ve gülümseme gidişatı olumlu etkileyecektir.

Tuhaf Mülakat Soruları ;

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*